Ahojte,
dnes Vám prinášame recept na Coleslaw šalát. Jednoduchý a veľmi chutný kapustový šalát, ktorý sa hodí ku grilovanému mäsu. Najčastejšie sa Coleslaw šalát podáva k hamburgerom s hovädzím mäsom.
My ho s obľubou doma podávame ako veľmi vhodnú prílohu ku grilovanému kuraťu.
Šalát sa skladá z prevažnej časti z bielej kapusty, takže je obrovským zdrojom vitamínu C (viac vit.C ako v citrónovej štave).
Ako vznikol Coleslaw šalát ?
Názov Coleslaw pochádza z holandského výrazu koolsla, ktorý znamená kapustový šalát. Prvá časť slova kool je holandským výrazom pre kapustu, zatiaľ čo koniec slova sla znaméná šalát. Na konci 17. storočia a začiatkom 18. storočia holandský osadníci priplávali do New Yorku. Spolu so sebou priniesli originálny holandský recept pre chladený kapustový šalát, ktorý dnes poznáme ako mix nakrájanej kapusty a mrkvy s majonézou, šalátovým dresingom, kyslou smotanou, alebo cmarom s octom, prípadne ďalšou sezónnou zeleninou práve pod názvom Coleslaw šalát. Dnes sa šalát Coleslaw pripravuje na viacero spôsobov (napríklad aj s hrozienkami). Jednu variantu nájdete v odkaze na konci tohoto článku, kde Zdeněk Pohlreich pripravuje šalát v krátkom videorecepte.
Recept na Coleslaw
- 1 menšia hlávka bielej kapusty
- 1 menšia cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 veľká mrkva
- 250 g majonézy
- soľ
- cukor
- mleté čierne korenie
- vínny ocot
- citrónová šťava
Kapustu nakrájame na jemné slíže, mrkvu nastrúhame na hrubo a cibuľu na jemné kocky. Zeler nakrájame takisto na drobné kocky.
V mise si zmiešame majonézu so soľou, korením, cukrom, octom a citrónovou šťavou. Do takto vytvoreného dresingu vmiešame nakrájanú zeleninu. Všetko dokonale premiešame rukami tak, že budeme zo šalátu vymačkávať štavu. Coleslaw šalát necháme v chladničke odležať a zároveň vychladiť, aby sme ho podávali správne vychladený ako pôvodní holanďania.
P.S: spomínaný video recept na šalát Coleslaw priamo od známeho Z. Pohlreicha nájdete po kliknutí na tento odkaz
http://play.iprima.cz/rozpal-to-sefe-6-salat-coleslaw
Prajeme Vám dobrú chuť.